به گزارش مشرق، کتاب«حکمت و حکایت جوانمردی» علاوه بر ارائهی شناخت، صندوقچهای از جواهراتی حکیمانه را برای ما از قرون متمادی در این کشور به ارمغان آورده است. خواندن کتابی که نشان میدهد این سرزمین در روزگاری که هنوز کشورهای غربی کشف نشده بودند چه پیشینهای داشته و با چه گوهری دست و پنجه نرم میکرده است.
ریشههای فرهنگ در هر کشو و میراث بزرگ آن است که شناختِ هرچه بیشترِ آن، کمک وافری به انسجامِ اخلاقیِ اجتماع میکند. یکی از فرهنگهای دیرینه در کشورمان ایران، آئین فتوّت و جوانمردی است. آئینی سرشار از حکمت، و ممزوج شده با ملیت و دین که پس از اسلام در ایران به واسطهی عارفان اسلامی و ایرانی در مسیر گسترش اخلاق و معنویت رواج پیدا کرد.
تا اکنون کتابهای بسیاری در این زمینه منتشر شده که جنبههایی مختلف از این آئین را نشان دادهاند. این کتاب به تألیف «محمد فنائی اشکوری» که سالها در حوزهی دین و فلسفهی دین آثار ارزشمندی را به رشتهی تحریر درآورده، به تحلیل و بررسی این آئین در بُرهههای زمانی از تاریخ پرداخته است.
فتوّت پس از اسلام و حقایقی از فتیان و جوانمردی با محوریت حضرت رسول و حضرت علی (ع) از جمله مواردی است که با درنگ در منابع اسلامی و تأثیر آن در فرهنگ و ادبیات منثور و شاعرانهی ایران از جمله آثار بزرگانی همچون فردوسی، سعدی و حافظ ریشهیابی شده است.
هدف نویسنده در تألیف این کتاب، ارائهی شناختی است که مسلمانان و ایرانیان با درنگ در پیشینیهی تاریخیِ خود، سرمایهی فتوت و جوانمردی را بشناسند. سرمایهای حکیمانه که هنوز هم در این سرزمین و آب و خاک شاهد آن هستیم و عطر آن به مشام میرسد.